VPN, bilgisayarınızın fiziksel olarak bulunduğu yerden karşıdaki ağa şifreli (kripto) bir tünel açmaktadır.

Bu tünel şifreli olduğundan dışardan hiçbir şekilde bilgi görüntülenemez. Konuyla ilgilenen kriptoloji uzmanları tarafından şifreli veri aktığı görülür fakat içeriğine ulaşılamaz. VPN çözümleri bilgisayarınıza veya mobil cihazınıza özelleşmiş bir ağ sürücüsü kurar (veya mobil cihazlarda bu gömülü olarak gelir) ve bu noktada sanal bir ağ bağdaştırıcısı gibi davranarak size karşıdaki ağdan bir IP numarası da verir. Bu sayede izin verilen uygulamalara veya yerel adreslere erişebilirsiniz.

VPN hizmetlerinde uç noktalar arası veri iletişimi yanı sıra internet erişim hizmetleri de sunulmaktadır.

Günümüzde 3 farklı popüler VPN kullanımı var. Bunlardan bir tanesi nasıl çalışır kısmında temel mekanizmayı anlattığımız, örneğin evinizdeki bilgisayardan ofisteki sistemlere, hizmetlere veya bilgisayarınıza bağlanmanızı sağlayan VPN sistemleri. Bu sistemler sayesinde uzaktaki bir ağa sanki oradaymışçasına girebilir ve orada işlem yapabilirsiniz. Bunu da gayet güvenli şekilde yapabilirsiniz.

İkinci kullanım alanı, ülkemizde iş kullanımı dışında oldukça yaygın olan, tüm trafiği toplu şekilde alıp farklı bir konumdan (genellikle başka bir ülkeden) internet ortamına çıkış sağlayan sistemler.

Son VPN türü ise özellikle de oyuncuların hayatlarını kurtaran ve routing sorunları nedeniyle yükselen sunucu ping düşüren özelleşmiş sistemlerdir.

Çözüm Ortaklarımız
Bilgi Almak İstiyorum